L'ESCOLA DE JOSEP LLUIS SERT A ARENYS DE MAR
Exposició de dibuixos d'estudiants de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès
del 1 al 24 d'abril de 2005, a la sala d'exposicions del Centre Cultural Calisay, a Arenys de Mar

 
 
 
 
  Dibuixos del curs 2003-2004 de les assignatures
d'Expressió Gràfica II i Informàtica i Dibuix,
de comú acord amb el Centre d'Estudis Josep Baralt
per tal de sensibilitzar sobre l'estat d'abandó de l'edifici de Josep Lluis Sert.
L'exercici consistia en fer un dibuix axonomètric que permetés explicar aspectes compositius de l'edifici.

Idea i direcció de l'exposició:
Isabel Crespo Cabillo i Paco Martínez Mindeguía

 
 
En 1937 Josep Lluís Sert va fer una petita escola a Arenys de Mar, com annex a l'antic hospital de Can Xifré, que el mateix arquitecte va rehabilitar com a preventori infantil antituberculós. Amb una capacitat per a vuitanta alumnes, l'edifici havia de permetre que els nens ingressats al preventori poguessin continuar l'activitat escolar. Es tracta d'un edifici poc conegut, que fins ara no ha aparegut en els estudis fets sobre l'arquitecte, i que es troba en un lamentable estat de conservació. Projectat el 1935, es va acabar de construir el 1937 però mai no va complir la seva funció docent ja que, un cop instaurada la dictadura, es va utilitzar com a centre social de la Falange i, un temps després, com habitatge del director del centre. Actualment l'edifici que està ocupat pels Serveis Socials de Base, de l'Ajuntament d'Arenys de Mar, ha perdut part del seu aspecte original, amb modificacions interiors i exteriors que oculten la forma inicial i amb patologies que cal reparar. Malgrat el seu interès, l'edifici encara no està catalogat ni s'ha iniciat cap procés per a que ho estigui.  
  Fet en el temps del GATCPAC, l'edifici és interessant com a testimoni d'una arquitectura que va encarnar els valors socials de la Segona República mitjançant el llenguatge del Moviment Modern. Al mateix temps, té interès per comprendre l'evolució de l'obra d'en Sert just abans del seu exili.

 

 

 
L'edifici va ser encarregat inicialment pel Segell Pro Infància, una organització nascuda en els inicis de la segona república (1933) amb la tasca de recaptar diners per a la construcció i manteniment d'edificis per a la prevenció de la tuberculosi (sanatoris, preventoris, guarderies). La recaptació de diners es feia amb la venda d'uns segells, durant el període de Nadal, des de l'1 de desembre al 6 de gener. Un sistema de recaptació que sembla haver estat iniciat a Dinamarca (1904) i del que podem recordar el que va fer Joan Mirò, amb el crit "AIDEZ", per a ajudar a la república espanyola.

En l'aspecte docent, l'escola seguia les tendències de la pedagogia activa iniciada per Maria Montesori en 1915. Un mètode pedagògic basat en la participació activa de l'alumne que, des de l'inici, havia tingut ressò en l'àmbit català i internacional. Els requeriments que aquest sistema demanava als edificis eren, d'una banda, la possibilitat d'una distribució lliure de taules i cadires, per tal de permetre noves relacions entre alumnes i professors, i, d'altre, la possibilitat de fer classes a l'aire lliure. L'escola d'Arenys està formada per dues aules amb terrassa separades per un espai de distribució i accés. En el projecte inicial, hi havia una escala en aquest espai que connectava per un pas subterrani amb el preventori, per facilitar l'accés dels alumnes en dies de mal temps. L'accés que inicialment hi havia entre les terrasses i el pati no es va arribar a fer, com tampoc l'escala.
 

Compositivament l'edifici reflecteix l'experiència que Sert estava desenvolupant contemporàniament en el reconeixement de les arrels mediterrànies del moviment modern, així com en elements de clara influencia de la obra de Le Corbusier, amb el qual Sert va treballar en 1929.
  (Text extret de l'article de Pablo Martínez, "Una obra inèdita de Josep Lluis Sert", que es va publicar a la revista Salobre, nº 14, desembre 2003, Arenys de Mar).

ALGUNS DELS DIBUIXOS D'AQUESTA EXPOSICIÓ

Laura Larraz   Marc Viladomat
     
Paula Purroy   Gemma Prats
     
Laia Mulet   Gemma Prats
     
Marc Canals   Pol Jordà   Belén Torres
         
Laia Mulet   Laia Mulet   Laia Mulet
         
Oia Pursals   Enric Soriano   Enric Soriano
         
    Laia Mulet